İçeriğe geç

TRT’de Silverlight ile ışıldayacak.

Bu akşam aldığım en güzel haberlerden biri olsa gerek gerçi 1 aydır yapım aşamasında olduğunu bildiğim TRT’nin yeni canlı yayın bölümü Daron Yöndem öncülüğündeki TRT.NET IT ekibinin emekleri ile tamamen silverlight ile tekrardan dizayn edildi ve bugün itibari ile yayına başladı. şimdilik Firefox ta kullanılan java scriptlerden doğan bir sorun olduğu ve yarın itibari ile bununda giderileceğini belirten Daron hocaya ve emeği geçenlere ellerine sağlık diyorum ve sizlerinde görüşlerini alamk için linki sizinle paylaşıyorum. Bu arada geçen gün FF’te rastladığım bir tartışmayada değinmek istiyorum Flash, Silverlight tartışmasına son noktayı sanırım koyacak bu hız ve kalite ile ne dersiniz ?

TRT silverlight

İnşallah diğer TV kanalları içinde bir örnek oluşturur ;)

http://www.trt.com.tr/Canli/AnaSayfa.aspx?Kanal=TV1

“TRT’de Silverlight ile ışıldayacak.” hakkında 14 yorum

  1. Süper ya helal olsun valla… Flash gibi kasmıyor cidden ilk defa Silverlightın anlamlı bir örneğini görmüş olduk böylece.

  2. Benim pek hoşuma gitmedi açıkçası. Sebebi ise linux kullanıcılarının düşünülmemiş olması. Silverlight linux için tamamen bir dert. TRT gibi KÜRT’lere dahi ulaşmayı hedef almış bir kurumun 10binlerce linux kullanıcısını göz ardı etmesi biraz ilginc bir strateji olmuş açıkçası. Sırf Pardus kullanan türk sayısı bile 10binleri aşmaktadır. Ki diğer linux surumlerini kullanan çok insan mevcut.

    Saygılar

  3. Bu düşünceye iten nedir peki sizi? sanırım silverlight konusunda pek araştırma yapmamışsınız silverlight flash ve java gibi plartform bağımsızdır. bugün itibari ile firefox desteğide geldi siteye ve sorunlar giderildi ve firefox ta da sorunsuz kullanabiliyorsunuz. ben opensolariste bile silverlight içeriğini çalıştırabildim. Ki silverlight ın özellikel linuxlar için üretilen moonlight ile sorunsuz olarka çalışıyor olması gerekiyor.

  4. Bence Silverlight konusunda pek bilgi sahibi olmayan sizsiniz sanırım. Silverlight’ın bir makinada çalışması için o makinaya silverlight plugin’i yuklenmesi lazım (ki bu exe uzantılı yaklaşık 2mb boyutunda bir dosyadır). Bende linux var ve bu exe uzantılı plugin i nasıl kurayım da linux altında firefox a yüklensin ?

    Ki benim bildiğim kadarıyla silverlight plugin i browser a yuklenen bir eklenti değil. sisteme yukleniyor bu sayedede crossbrowser olmus oluyor.

    Eğer bana Silverlight pluginini nasıl Ubuntu Linux e kuracağımı anlatırsanız sorunum çözülmüş olacak :)

  5. Sonucta olay yine dediğime geliyor. Microsoft ne Moonlight a ne de Mono ya destek veriyor. Eminim windows makinada gozuktugu gibi gozukmeyecektir Moonlight kullanılarak. Firefox un da desteği yok. Normalde flash kullanan bir siteye girdiğinizde linux + ff bile kullanıyor olsanız plugin gerekli diyip otomatik kurar. Ama silverlight için böyle birşey söz konusu değil. Bunu demeye çalışıyorum. Kaç kişi uğraşıp arkasında bir firmanın olmadıgı bir projenin beta aşamasındaki pluginini linux une kurmak isticek yada hayatında duymadıgı lib dosyalarını ?

    Normal userlar napacaklar.. siteye girecekler trt nin.. sonra amaan çalışmıyor diyip çıkıp gidecekler. Bunlar malesef gerçekler..

    haksız mıyım ? Kaç kişi linux de PAKET olmadan kaynak kodlarıyla program kurmasını biliyor (normal userları ele alırsak) ?

  6. Ayrıca silverlight’a da platform bagımsız demişsiniz :) Microsoftun hiç bir teknolojisi platform bagımsız değil ki silverlight nasıl olsun :)

    .NET i ileri surdu.. dediki platform bagımsız .. ama Windows urunleri arasında platform bagımsız :) Şimdide bana MONO diyeceksiniz. Mono altında C# kodlayan biriyim. Ne kadar dert çektiğimi ben biliyorum :)

  7. Linux kullancılarına baktığımızda zaten standart user kaç kişi varki aslında Türkiyede pardustan önce linux’ı duyan kaç ev kullanıcı vardı diye sormak daha doğru olacak sanırım. Linux ı kullanan kişiler genelde bilinçli bilgisayar kullanıcıları Pardus konusunda da silverlighttan önce daha bir çok şeyin entegre olması gerektiğini düşünüyorum ki dediğiniz gibi linux’ı bırakın Türkiyede windows ortamında dahi firefox a eklenti kurmayı bilmeyen bir çok kullanıcı var. firefox’un ne olduğunu bilmeyen kişiler bile varken dediğiniz olayların çözülmesi zaten belirli ölçüde zaman alacaktır. ama bunlarda bir süre sonra ortadan kalkacaktır. ben bir çok müşterimden biliyorum adma falsh playerı kuramadığı yada sorunlu kurduğu için video izleyemiyor. Tamamen haksızsınız demiyorum bu arada skaın öyle bi anlam çıkmasın yazımdan. Haklı olduğunuz noktalar var ama TRT’de şunu diyebilir. kardeşim kullanmasını bilmiyorsan kullanma :)

  8. Tabii ki.. TRT ‘nin zaten oyle birşey dediğini düşünüyorum ben tepkim o yuzden. Bas bas reklam yapıp canlı yayına basladık derken (ama yalnızca windows kullanıcılarına, microsoft sömürgülerine) demeyi unutuyor gibi geliyor :) Bu da hoşuma gitmediği için bende biraz tepkili yazmış olabilirim. Kusuruma bakmayın.

    Bu arada sırf siz dediniz diye kendimi riske attım ve Moonlight ı bilgisayarıma kurdum. Ve moonlight kurduktan sonra trtnin canlı yayın sayyfasında ekranda birşeyler belirmeye basladı :) ancak yeterli değil tabiiki. Sanırım canlı yayın yaparken arka planda windows media player kullanılıyor o yuzden de ister moonlight olsun ister baska bişe linux makinada WMP olmadığı için hiç bir şekilde izleyemeyeceklerdir..

    Moonlight kurduktan sonra trt nin sayfasının nasıl goruldugunu merak ediyorsanız :
    http://www.belgeci.com/images/trt.jpg adresindeki imaja bakabilirsiniz. Sanırım Silverlight 2.0 yada üstüyle yazılmış bu site Moonlight projesi de ancak 1.0 aşamasında oldugu için boyle bir durum yaşanıyor kanımca

  9. Media player kullanımı konsunda haklısın. sebebide TRT IT grubunun isteği Daron Yöndem her ne kadar istemediğinide belirtse kullanmak zorunda kalmış. ama dediğim gibi her teknolojinin bir uyum süreci vardır. ama bilerleyen zamanla bu sorunlarında ortadan kalkacağı düşüncesindeyim çünkü microsoft ve özellikle en son Sun’ın JavaFX’i ile bu sektördeki Adobe tekeli yara aldı ve zamanlada 3 firma arasında kızışma her zmana için son kullanıcıya artı özellikler sunacağı kanısındayım. Zaman gösterecek inşallah dediğim gibi olur :)

  10. Kenan YİĞİT


    Emre Ozcelikel:

    Benim pek hoşuma gitmedi açıkçası. Sebebi ise linux kullanıcılarının düşünülmemiş olması. Silverlight linux için tamamen bir dert. TRT gibi KÜRT’lere dahi ulaşmayı hedef almış bir kurumun 10binlerce linux kullanıcısını göz ardı etmesi biraz ilginc bir strateji olmuş açıkçası. Sırf Pardus kullanan türk sayısı bile 10binleri aşmaktadır. Ki diğer linux surumlerini kullanan çok insan mevcut.
    Saygılar

    Bence bazı kelimeleri sarfetmeden önce beynin düşünmeli varsa tabi sonra konuşmalısın. linux’tan gelip kürtlüğe nasıl geçtin ilginç? eğer senin düşüncenden yola çıkarsak yani 10.000’lerce linux kullanıcısı varken neden demişsin. Bu kürt ırkının yanında bahsi edilmeyecek bir konu çünkü kürt sayısı 20.000.000’dur. Bundan sonra konuşurken düşünmelisin.

  11. Emre Ozcelikel

    O sadece bir sitemdi. Turkiyede 11milyon kürt var dunyada ise 20milyon oldugu dogrudur. linux kullanıcılarına bakarsak da 22milyonun uzerindedir. dilersen kaynak gösterebilirim. Ve linux’un de kürtçe versionu mevcuttur. Linux kullanan kürtlerin sayısı da küçümsenemez.
    Dolayısı ile Şeş Tv gibi yayınlar yapıp kürtlere ulaşmayı hedefleyen bir yayın kuruluşu, yayınını windows media player + silverlight uzerinden yapmamalıdır. Eğer amaç herkese ulaşmaksa. Kürtlere laf ettiğim felan yok. Kürtlere dahi, dememin sebebi, TRT nin mumkun oldugunca çok etnik kökenden insana ulaşmayı hedeflediğini göstermek için dedim. Ancak uyguladığı teknoloji bununla bağdaşmıyor.. bilmem anlatabildim mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.