İçeriğe geç

2008 yılında günlük 35 bin malware türedi..

PandaLabs, Panda Security’nin malware araştırma laboratuvarına 2008’de hergün 22.000 tanesi yeni tehditler olan 35.000 malware örneği rapor edildi.

İspanya bilişim güvenliği sektöründeki firmalara rapor edilen toplam malware sayısı 15 milyonu buldu. Bu sayı ilk kez ortaya çıkan malware sayısını 5 milyon geçmekte. Malware sayısındaki bu patlamanın esas korkutucu yanı PandaLabs’in geçmişteki çalışmalarıyla karşılaştırılıca ortaya çıkıyor. 2008’in ilk 8 ayında, 2008’den önceki 17 yılda rapor edilen malware toplamından daha fazla malware rapor edilmiş.

Malware analiz ve yakalama işlemlerini internet bulutunda yapılmasını sağlayan, Panda Security’nin Collective Intelligence (Ortak Zeka) teknolojisi sayesinde bu yeni tehditlerin yüzde 99’u otomatik olarak yakalanmış.

Bu yeni malware grubunun büyük bir çoğunluğunu yüzde 67,8 ile; banka hesap, kullanıcı adı şifreler gibi özel bilgilerinizi ele geçirmeyi hedef almış olan Trojan’lar oluşturuyor. Tüm taramalarda bulunan tehditlerin yüzde 70,1’ini Trojanları yüzde 19,9 ile Adwareler ve yüzde 4,22 ile Wormlar takip ediyor. Bu üç tehdit gurubu 2008’de yakalanan tüm tehditlerin yüzde 94,2’sini teşkil ediyor.

Malware sayısındaki artışa dikkat çeken PandaLabs’in 2008 yıllık raporu, sahte antimalware programlarına da dikkat çekiyor. Bu tip programlar genelde adware olmakla birlikte gerçekmiş izlenimi veren arayüz tasarımları ile kullanıcıya bilgisayarına gerçekten bir tehdit bulaşmış izlenimi yaratmaya çalışıyor. Bu sahte programların maliyeti 70 dolar civarında olup, kendilerini oluşturan kişilere toplamda 13,65 milyon dolar kazandırmışlar.

Banker Trojanları: Tehlike devam ediyor.
Banker Trojanları 2008’deki en önde gelen tehditlerden biriydi. Normalde bu tip trojanlar bilgisayarın belleğinde sessiz modda çalışırlar ve sadece kullanıcı banka işlemleri ile uğraşırken kendilerini aktive ediyor. PandaLabs’a en çok rapor edilen banker trojanları aşağıdakilerdir:

1) Banbra, Bancos (Brezilya)
2) Cimuz, Goldun (Rusya)
3) Sinowal, Torpig, Bankolimb (Rusya)

Kaynak: ComputerWorld

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.