İçeriğe geç

Bilişim Zirvesi’09, Türkiye’nin e-sağlık dönüşümünü tüm yönleriyle ele alacak

Bilişim Zirvesi, bu yıl Türkiye’de elektronik sağlık, sağlık teknolojileri, dijital hastane, hastaların uzaktan takibi, mobil sağlık ve evde bakım ve tele sağlık hizmetlerine kadar pek çok konuyu işleyecek.

http://www.kurumsalhaberler.com/images/ekler/650/e-saglik-logo.jpg

TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde 7-10 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Bilişim Zirvesi’09 kapsamında, 8 Ekim’de ‘e-sağlık/Tele Sağlık Konferansı’ düzenlenecek. Interpromedya tarafından düzenlenen Bilişim Zirvesi‘09 bu yıl ‘Yeni Dünya Yeni Yaşam’ temasıyla yola çıktı. Turkcell’in ana sponsorluğunu üstlendiği Bilişim Zirvesi’ndeki e-sağlık/Tele Sağlık Konferansı, Tıp Bilişimi Derneği (TBD)’nin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Ulusal ve uluslararası bir çok katılımcıya ev sahipliği yapacak olan e-sağlık/Tele Sağlık Konferansı’nda bugüne kadar Türkiye’de e-sağlık hizmetleri için yapılan çalışmalar, entegre bireysel sağlık hizmetleri, e-sağlık dönüşümünde hasta güvenliği gibi birçok önemli gelişme konunun uzmanlarıyla ele alınacak. İnterpromedya, konferansın yanı sıra CeBIT Bilişim Eurasia fuar alanında, sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren bilişim ve medikal şirketleri ve hastanelerin çözümleriyle yer aldığı bir e-Sağlık/Tele Sağlık Tematik Bölümü oluşturuyor.

Bilişim Zirvesi’09 da düzenlenecek e-sağlık/Tele Sağlık Konferansı ve Tematik Bölümü öncesinde konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, “Biz kurum olarak kendimizi bilişimin bilgi merkezi olarak konumlandırdık ve tüm çalışmalarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz. Bu bakış açısıyla bilişim dünyasının profesyonelleri ile iş dünyasının profesyonellerini bir araya getirerek bilişimin sunduğu çözümlerden herkesin maksimum oranda fayda görmesine zemin hazırlamayı amaçlıyoruz. Özellikle sağlık hizmetlerinde bilişimin çok büyük bir etkisi olacağını ve e-sağlık dönüşümü sayesinde artık hastaların daha eşit hizmet alacaklarını söyleyebiliriz. e-sağlık olarak adlandırılan bu sistem internet üzerinden verilecek sağlık bilgilerinin çok ötesinde sağlık sisteminin ülke çapında etkin bir biçimde çalışması ve hizmet verebilmesi için kullanılacaktır. e-sağlık hizmetlerinin temel amacı, herkes için sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini, kalitesini, etkinliğini, hastaların güçlendirilmesini, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin eğitilmesini, otoriteler arasında iletişimi standartlaştırılmış bir yolla sağlamaktır.*

Bu sistem kurum yerine hastanın merkezde olmasını, kurumlar arasında bilgi paylaşımını ve birlikte çalışabilirliği sağlayacak. Sağlıkta dönüşüm çerçevesinde yürütülen sağlıkta e-dönüşüm ya da e-sağlık projesi için ise bugüne kadar 400 milyon dolar harcandığı bildiriliyor. Sağlık Bakanlığı, sağlıkta dönüşümü tamamlamak için 2014 yılını hedefliyor. Bu dönüşüm tamamlandığında sağlık hizmetlerinde pek çok şey değişecek. Bilişim teknolojilerinin gelişimiyle kişiye özel sağlık hizmetleri de gelişecek. Kişinin sağlık parametrelerini (şeker, tansiyon, kalp vs) uzaktan takip eden ve ölçen, edindiği bilgiyi anında kişinin doktoruna ya da sağlık kuruluşuna ileten sistem ve cihazların kullanımı artacak.

Kronik hastalar, tele-sağlık hizmetleri sayesinde kendisini yakından izleyen doktorların çağrısıyla gerekli durumlarda hastaneye gidecekler ve herkesin hayatı böylece daha kolaylaşmış olacak. Gerek sağlık, gerek yaşlılık, gerekse de farklı koşullardan dolayı hastaneye gidemeyenleri doktorlar teknolojinin yardımıyla izleyebilecekler. Özellikle bu noktada 3G teknolojisinden büyük oranda yararlanacağız. Hekimler, bilgi paylaşımı sırasında hastanın da rızasını alarak kendi aralarında görüş alışverişi yapabilecek ve teşhis koyma aşamasında birbirlerine danışabilecekler. Türkiye özelinde ülkenin zorlu coğrafi yapısı düşünülürse, sağlık hizmetlerinin ülkenin her köşesine eşit imkanlarla götürülmesi çok kolay olmayabiliyor. Ancak mobil hizmetler bu noktada bize önemli fırsatlar yaratacak ve sağlık hizmetlerinden faydalanmak artık çok daha kolay hale gelecek” dedi.

e-Sağlık dönüşümü önemli ölçüde tasarruf da sağlayacak
Sağlıkta e-dönüşümün tamamlanmasıyla kaçakların ve gereksiz harcamaların da büyük oranda önleneceğini belirten Interpromedya İçerik Merkezi Müdürü Nuray Şuman, “Sağlık Bakanlığı, gereksiz harcamaların ve varsa suistimallerin ortadan kaldırılması için gerekli kontrol mekanizmalarının oluşturulmasıyla her yıl 1,4 milyar lira tasarruf sağlanacağı hedefini taşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu da sağlık hizmetlerinden yararlanan sigortalıların elektronik takibi sonucunda 6 milyon dolar tasarruf yapmayı hedefliyor. Öte yandan e-sağlık sisteminde hasta mahremiyeti ve bilgi güvenliği de ön planda tutulacak. Hasta mahremiyetinde çıkış noktası ise, kişilerin kendi sağlık verisi, kişinin kendisine aittir ve kandisinde kalmalıdır. Sağlık Bakanlığı, Bolu’da pilot proje olarak e-kimlik projesini hayata geçiriyor. Buna göre e-kimlik sayesinde vatandaş gittiği hastanedeki doktorun kendi sağlık bilgilerini görmesine kendi arzusuyla izin verecek. E-kimlik uygulaması yaygınlaştığında da hasta vakalarında önemli oranda azalma olacağı bildiriliyor” dedi.

Bilişim Zirvesi’nde tüm bu gelişmelerin daha geniş kapsamda tartışılacağını belirten Güldane Taşdemir, “Amacımız herkesin bu gelişmelerden haberdar olmasını sağlamak, Tematik Bölümde ise e-sağlık/tele sağlık çözümleri ve uygulamalarını toplumla paylaşmak. Bundan dolayı gerek sağlık gerekse teknoloji sektöründen tüm isimleri Zirve’de bizlerle beraber olmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Tematik bölümde uygulamalar anlatılacak
CeBIT Bilişim Eurasia ile aynı dönemde gerçekleştirilen Bilişim Zirvesi sırasında, fuarın 5. salonunda e-sağlık, tele-sağlık konulu tematik özel bir alan yaratılacak. Yaklaşık 500 m² olan alanda e-sağlık ve tele sağlık konularında hizmet veren şirketlerin ve bu uygulamaları kullanan hastane ve merkezlerin standları yer alacak. Standlardaki yetkililer, ziyaretçilere e-sağlık/tele sağlık alanında hangi uygulamaları nasıl kullandıklarını ve sağladıkları faydaları anlatacak. Bu yıl 5.000’e yakın profesyoneli ağırlamayı hedefleyen Bilişim Zirvesi’09’, TC Ulaştırma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Savunma Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD), Tıp Bilişimi Derneği (TBD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) ve Tüm Telekomünikasyon ve İşadamları Derneği (TÜTED) gibi Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştiriliyor.

*Yrd. Doç.Dr. Hasan Hüseyin Yıdırım Avrupa Birliği ve e-Sağlık isimli makalesinden alınmıştır.

*Kaynak: Kurumsalhaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.