İçeriğe geç

CeBIT Bilişim Eurasia Açıldı

İstanbul’u Avrasya’nın teknoloji başkentliğine taşıyan CeBIT Bilişim Eurasia ve Bilişim Zirvesi ’08, düzenlenen törenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topba

ş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye bilişim STK’ları adına Faruk Eczacıbaşı, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in de aralarında bulunduğu protokol tarafından resmen açıldı. CeBIT Bilişim Eurasia inşa ettiği kıtalararası ticaret köprüsünü bu yıl 7 – 12 Ekim tarihlerinde ulaşıma açık tutacak.

Avrasya’nın en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Eurasia, 7 – 12 Ekim 2008 tarihleri arasında, TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete edilebilecek.

Yaklaşık 70 ülkeden 150 bin ziyaretçi beklenen fuar ve Bilişim Zirvesi ’08’in ortak açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törenin ilk konuşmacıları Bilişim Zirvesi ’08’in düzenleyicisi İnterpromedya’nın Genel Müdürü Güldane Taşdemir iş, siyaset ve teknoloji dünyasının iki önemli etkinlikte bir araya gelecek olması ile yaratılacak sinerjinin önemini vurguladı. Fuar düzenleyicisi HİFAŞ adına konuşan Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Andreas Gruchow ise Türkiye’de tüm sivil toplum kuruluşu, üniversite, kamu kurumu ve teknoloji dünyasının CeBIT Bilişim Eurasiada bilişim sektörünü güçlendirmek için bir araya geldiğini belirterek, etkinlik ile birlikte Türkiye’de bilişimle ilgili tüm tarafların güçlerini birleştirmeyi başardığını kaydetti.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Dünyadaki krize karşın Türkiye’nin dinamizmi ve yüksek potansiyeli nedeniyle ümitliyim. Anadolu, ulaşılabilir oldu ve ekonominin gelişmesi için ulaşılabilir olmak çok önemli. Fiziksel ulaşımın yanı sıra teknolojik olarak ulaşım da önemli. Üçüncü nesil ile mobil iletişim hızı 72 misli artacak. Kablosuz hızlı İnternet’e her yerden ulaşabileceğiz. Teknoloji sayesinde istihdamı Türkiye’nin dört bir yanına götürebiliyoruz.” dedi. Ciliv Turkcell’in fuarda sergileyeceği yenilikler arasında mobil eğitim uygulamaları, mobil ödeme, yeni reklam ve pazarlama araçlarını saydı. Mobil ödeme ile vergi toplama oranının yükseleceğini kaydetti. Ciliv ayrıca sera içine yerleştirilen sensörlerle bağlantı kurabilen mobil iletişim sistemleri kurduklarını ve fuarda ilk kez sergileyeceklerini açıklayarak böylelikle çiftçilerin ürün kaybetme riskinin önleneceğini duyurdu. Ciliv, sistemin orman yangınlarını önlemede de kullanışlı olacağını müjdeledi. Ciliv, uygulamapazari.com ile sunulan 100 yeni ve istecozumler.com ile sunulan 25 yeni uygulamanın da ilk kez CeBIT Bilişim Eurasia’da duyurulacağını açıkladı.

Türkiye bilişim STK’ları adına konuşmacı olan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Başbakan’ın bilişim sektörüne vaatlerini anımsattı. Yeni ar-ge yasası, bilişim vadisi ve teknolojik gelişme alanlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine değinen Eczacıbaşı, insan kavramından uzaklaşılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Eğitimli, inovatif ve inisiyatif sahibi insan ihtiyacının bulunduğunu ve ülkemizde bunu karşılayacak potansiyelin daha iyi yönlendirilmesi gerektiğini savunan Eczacıbaşı, “Çin ve Hindistan gibi ülkeler işsizliğin artması karşısında makro stratejiler hazırladı ve eğitime öncelik verdiler. Biz de üniversite mezunu sayımızı artırmalıyız. Üniversitede okuyanların yüzde 41’ini ülkemizde tutabiliyoruz. Yurtdışında okuyan öğrencilerimizin yüzde 71’i kesin dönüş yapmaktan endişe duyuyor. Nitelikli teknoloji iş gücümüze, hak ettiği şekilde bütünün bir parçası olabilecekleri fırsatlar sunulmalı. Avrupa’da üretimde verimlilik artışının yüzde 40’ını, ekonomik büyümenin yüzde 25’ini bilişim teknolojileri sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Eczacıbaşı’nın ardından kürsüye çıkan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, fuarların ekonomiye canlılık kattığını, ancak tüm fuarlar içerisinde CeBIT Bilişim Eurasia’nın apayrı bir yeri olduğunu kaydetti. CeBIT Bilişim Eurasia’nın her yıl sunduğu yeniliklerle tüm sektörlere yol gösterici bir misyon üstlendiğini dile getiren Yalçıntaş, “Bilişim bu çağın dili. Bu dili konuşmak isteyen bu sofranın etrafında bulunmak istiyor.” şeklinde konuştu. “Türkiye ekonomideki ana dilini bilişim yapmak zorunda. Bilişimi doğru kullanırsak gelirimiz, verimliliğimiz artar, istihdam olanakları çoğalır, katma değerimiz yükselir. Bilişim sadece kendi sektörünü değil, diğer tüm sektörleri geliştirecek bir kuvvettir.” diyen Yalçıntaş, “Eğer teknolojinin hızını yakalayamazsak öncü ülke değil, maruz kalan ülke oluruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yalçıntaş’ın ardından kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ise, şehirde 300 kilometrelik fiber optik kablo altyapısı kurduklarını açıkladı. Fiber optik kablo altyapısını Adalar’a kadar götürdüklerini dile getiren Topbaş, İBB Mobil uygulaması ile trafik takibi, su, doğalgaz borç ödemesi, vapur seferleri, yakındaki eczane sorgulamalarının yapılabildiğini belirtti. Topbaş ayrıca NewYork’tan sonra en fazla ziyaret edilen belediye sitesinin İBB.gov.tr olduğunu sözlerine ekledi.

Son olarak açılış konuşmasını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım, fiziki yollara yatırım yaparak ulaşılabilir kılınması kadar teknolojik altyapıya yatırım yaparak erişilebilirlik sağlandığını söyledi. Bilişim Vadisi kurmanın bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bugün bu kararı burada verdik, hayırlı olsun.” dedi. Üçüncü nesil ihalesinin 28 Kasım’da yapılacağını duyuran Yıldırım, 2009’un ilk çeyreğinde sabit telsiz veri iletişimi ihalesinin de (Wi-Max) yapılacağı açıklamasında bulundu.

Yıldırım, “Bilişimde beklemeye sabır yoktur. Bilişim bir sektör değil, yaşam tarzıdır. Çaya, çorbaya limon neyse, bilişim de aynı derece herkese lazım olan bir araçtır. AB Bilişim Stratejisi’nde, bilişim teknolojisi sayesinde beş yılda 85 milyar avro verimlilik artırışı elde edilebileceği saptanmış.” diye konuştu. 20 yeni e-devlet uygulamasının ilk lansmanlarının CeBIT Bilişim Eurasiada gerçekleştirileceğini açıklayan Yıldırım, “Aralıkta e-devlet kapısını açacağız. Bunun ilk örneklerini de bu fuarda toplum karşısına sunacağız. Hedefimiz 2013’te 65 milyon nüfusun bilgisayardan işini görebildiği bir Türkiye’dir. İnternet’in Türkçeleştirilmesi için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sabit hatlarda şehriçinin rekabete açılacağını da söylemek istiyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.