İçeriğe geç

Dmoz Editörlüğü Hakkında.

Özellikle web tasarımı ve SEO ile ilgilenen arkadaşlar çok iyi biliyorlardır ama genel kullanıcıyı bilgilendirmek için öncelikle Dmoz nedir diye bi giriş yapmak gerekir sanırım. Dmoz tüm dünyada kaliteli ve özenle seçilmiş web sitelerinin barındığı gönüllü olarak geliştirilen bir dizin porjesi.. Yani arama motorlarının başvurduğu bir kütüphane. Genel yapı olarak  konu bütünlüğü sağlayan siteler bir kategori altında toplanıyor ve bu kategoride gerekli şartları sağlayan (ileri dönemlerde bu şartlara değinmeyi planlıyorum.) web sitelerinin kısa açıklamasını bulabiliyorsunuz. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

dmoz-editor

Dmoz neden önemli?

Dmoz içerisinde Google, Yahoo ve Altavista gibi arama motorlarının dizin alt yapılarını sağlayan bir sistem olması sebebiyle Dmoz’a eklenen site Altavista, A9, AOL, Ask, Clusty, Gigablast, Google, Lycos, MSN ve Yahoo dizinlerinede eklenmekte. Yani bir taşla 10 kuş vurmuş oluyorsunuz. :)

Gerçekten iyi takip edilerek eklenmesinden dolayıda sadece kaliteli siteler topluluğu olması sebebiyle arama motorları için güvenilir bir backlink almış oluyorsunuz. Buda sitenizin arama motorlarında üst sıralarda olmasını sağlıyor.

Dmoz hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra editörlük hikayesine geçmekte fayda var.

Dmozda editörlük için daha önce 3 kere daha başvurmuş biri olarak her seferinde biraz daha araştırma yaparak kendimi bu konuda geliştirdiğimi düşünüyorum. Öncelikle kategorinizi iyi seçmeniz gerekiyor. Gerçekten o kategoriye katkınız olacağını düşünüyorsanız başvurunuzu yapın. Kendinizi ve neden bu kategoride editör olmak istediğinizi iyi ifade etmeniz gerekmekte. Sadece kategori seçimide yetmiyor tabiki o kategori hakkında gerçekten kaliteli siteleri inceleyerek 3 adet siteyi dizine önermeniz, bu siteler hakkında Türkçe kurallarına uygun açıklamalar ile site içeriğini tanıtabilmeniz gerekmekte. Ayrıca bu sitelerle hiç bir bağlantınız olmamak zorunda. Eğer kendi siteleriniz varsa bu sitelerin kategorilerine başvurmamanız tavsiyemdir. Çünkü başvurunuzu değerlendirecek editör sizin sadece kendi sitenizi onaylatmak için editör başvurusu yapıyor olduğunuzu düşünecektir. Bu noktaları göz önünde bulundurarak yapılan başvurularda dikkate alınmaması için hiç bir sebep yok. Öyleki başvurunuzdan yaklaşık 6 saat sonra kabul edildiğinizi öğrenebiliyorsunuz (açıkçası bende beklemiyordum bu kadar kısa sürede cevap alabileceğimi :) )

İnternet kullanıcılarına kaliteli içeriğe yönelten ve tasarımcılara da kaliteyi özendiren bir topluluğun içinde bulunmakta gerçekten insanı mutlu oluyor. Editörlüğe kabul eden arkadaşlara buradan teşekkür ediyorum ve bulunduğun kategöriyi daha kaliteli bir içerik sağlayıcı yapmak için elimden geleni yapacağım.

“Dmoz Editörlüğü Hakkında.” hakkında 23 yorum

  1. Gerçekten güzel bir sorumluluk almışsın, hayırlı uğurlu olsun :) Hangi kategoride alındığını yazmamışsın :) Söyle de ona göre davranalaım hehe …

  2. Teşekkür ederim Burak’cım ama söylemememin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü malum bu noktanın deşifre olması görevi sağlıklı bir şekilde yapılmasının önüne geçilebileceği düşüncesindeyim bu yüzden kategori bende gizli kalması daha hayırlı. :)

  3. “Gizli kalmak istenerek yapılacak fazla iyi şey yoktur.” diye bir şeyler duyduğumu hatırlıyorum.

  4. Umut bence o yapılan işe göre değişir. zaten biraz mantık yürüterek ve beni az da olsa tanıyan birisi bulabilir hangi kategori olduğunu o yüzden deşifre etmeye gerek yok kategoriyi.

  5. “Sekan bizi diskoya götür”

    :) ilk rica benden olsun bari serkan beni seç beni seç kategori farketmez sen beni ekle ben o kategori ile ilgili site açarım :P

    Şaka bi yana hayırlı olsun Sekan keşme benim başvurduğum kategoriye olsan en azından kabul veya red bi cevap alırdık. 2 senedir kaç kez başvurdum lutfedip olmaz bile demediler.

  6. Melihcim zaten bunu düşünerek etrafımdakilere faydası dokanbileceği bir kategori yerine tanıdıklarımın olmadı ama takip ettiğim bir kategoriyi tercih ettim. Ki kim olursa olsun kriterlere uyması gerekmekte yoksa dizinde zaten var olamaz

  7. Öncelikle hayırlı uğurlu olsun diyorum.
    Daha önce 2 defa başvuru yaptım ama sitem kabul edilmedi. Gerçekten genelde kendi yazılarım var ve blogumda yazdığım yazıların %95′ e yakını kendi özgün düşüncelerimdir.Neden kabul edilmediğini hala anlamış değilim. Neyse sağlık olsun.

    Dmoz editörlüğü ile ilgili bir sorum olacak o halde size :)
    Dmoz editörü olan birine editörlük için herhangi bir ücret ödeniyor mu ? Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Ödenmiyor ise bence çok gereksiz. Neden diye sorarsanız sizi bilgisayar başına kitler bu durum. Siteleri incelemekten dışarı çıkmaya vakit ayıramazsın herhalde :D

  8. Merhaba Volkan öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Dmoz editörlüğü tüm dünyada gönüllü olarak yapılan bir vazife olduğu için hiç bir karşılığı yoktur ve bu işi yapanların bir çoğu zaten gününün büyük bölümünü bir şekilde bilgisayar başında geçiren kişiler, ya da uzun bir zamandır internetlei bilgisayarla ilişki işler yapanlar. Bu yüzden zaman konusunda aslında editörlük yaptığınız kategoriye göre değişmektedir. Eğer yoğun bir kategoride yöneticilik yapıyorsanız evet zamanınızın çoğunu alabilir ama kimse sizden tüm zamanınızı oraya ayırmanızı bekleyemez sonuçta gönüllü olarak yürütülen bir iş ilk başta dediğim gibi.

  9. Bende zamanında 2 defa başvurda bulundum ama kabul edilmedi.

    Birde senin şu önerilerini göz önünde bulundurarak başvuru yapmayı düşünüyorum inşallah sonuç beklediğim gibi olur :)

    Bu arada hayırlı olsun..

  10. Zor bir iş değil editör olmak, ben de beş saatte olmuştum. Ama mesela, daha az site bulunan kategorilere başvurursanız şansınız daha fazla olur. Ayrıca başvurduğunuz kategori ile alakanızın yanında, internet ile ilişkinizin iyi olması da gerekiyor.

    Yani büyütmeyin editörlüğü, herkes olabilir :)

  11. @Mûhibbi kesinlikle katılıyorum. biraz interneti takip ve düzgün Türkçe’ye sahip herkes rahatlıkla yapabilir.

  12. Abi sen zaten gönüllerin editörüydün :)
    Yakışır sana umarım dmoz türkiyenin başında senin gibi adamları görürüz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.