İçeriğe geç

Mim: Fanatiği olduğum yazılımlar

Barış’ın başlattığı güzel bir mim’e  dün akşam krsnsk dostum sayesinde bende halkaya katıldım.

Fanatiği olduğunuz yazılımları listelememizi istemişler krsnsk’nın yazısında bahsettiği gibi hiç bir uygulama insan yapımı olması sebebiyle mükemmel değildir. Bu yüzden her yazılımın eksik yanları mutlaka vardır. Benim se fanatiklik seviyesinde kullandığım, Olmazsa olmaz dediğim ve her formattan sonra kurduğum programlara yer vererek başlıyorum Mim’e cevap vermeye..

1. Browser: Firefox:

http://www.die-topnews.de/wp-content/uploads/firefox-3.jpg

Yaklaşık 12 yıldır profesyonel anlamda bilgisayar kullanıyorum bu dönem içerisinde bir çok tarayıcı kullandım taki 2004 yılında firefox kullanmaya başlayana kadar denemediğim browser kalmadı açıkçası. Her windows kullanıcısı gibi ilk İnternet Explorer ile başladım ardından bi Opera taraftarlığı oluşmaya başladı hızı ve kullanılabilirliği bakımından çokta başarılıydı ve güvenlik noktasında da kendisinden oldukça söz etiren bir browser fakat Firefox ile tanıştıktan ve eklentilerini kullanmaya başladıktan sonra İnternet’te sörf  bir zevk haline gelmeye başlıyor ve kendinize göre şekillendirebiliyorsunuz tarayıcınızı bunu sağlayan ise yazılımın açık kaynaklı olması ve kendini sürekli olarak yenilemesinden kaynaklanıyor. Programın tek eksik yanı ve geliştirilmesi gereken nokta olarakta özellikle Flash ve Javascript’in bol olduğu sitelerde Ram kullanımının gerçekten büyük boyutlara ulaşmasına ( öyle ki 1000 MB ram kullandığı zamanları çok gördüm :) tabi bunun için gerçekten yormanız gerekiyor.  ) değinmeden geçmemek gerekir. İleride İnternet Tarayıcıları ile ilgili geniş bir makale yazmayı düşünüyorum ve devamını buraya saklıyorum.

Programı indirip kurmak için: http://www.mozilla-europe.org/tr/firefox/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

2.Güvenlik Yazılımları Kaspersky İnternet Security 2009:

http://fc03.deviantart.com/fs18/f/2007/187/3/e/Kaspersky_icon_by_jvsamonte.png

Özellikle teknik destek elemanlığı yaptığım dönemlerde Anti-virüs yazılımlarının tümünü kullandım. 2004 yılına kadar Norton’dan vazgeçmiyordum. Eğer sistem gerçekten düşük özelliklere sahipse Mcaffee ViruScan kuruyordum. Özellikle Norton’un 2004 yılından sonra gerçekten sistemi sömürmesi yeni arayışlara itti bu dönemde Mcaffee ViruScan sessiz sakin çalışmasına rağmen pek te başarılı sonuçlar vermemesi. O dönemin  E-trust Ez ki şu zamanların Nod32’si olarak görüyorum onu :) çalışıp çalışmadığını anlamadığınız ama inanın hiç bir virüs yakalayamayan bir antivirüs yazılımı olunca bundan da vazgeçtim ve 2005 yılında daha önce sistemi çok ağırlaştığından dolayı pek kullanmak istemediğim Kaspersky ile devam etme kararı aldım :). Şu ana kadar da bu kararımdan memnun kaldım.  Anti-Virüs konusunda tavsiyelerim de eğer virüsler ve yayılma yolları hakkında çok bilgili değilseniz kesinlikle Kaspersky İnternet Security kullanmanız çünkü sizin yerinize çoğu şeyi kendisi yapyıor. ilk başlarda sorduğu sorlardan gerçekten rahatsız olabilirsiniz ben bu durmu yeni yeni konuşmaya başlayan çocuklara benzetiyorum öğrenmek için herşeyi sorarlar bu nedir?, şu nedir? diye Kaspersky’da aynen böyle kendi yapay zekasını geliştiriyor. Bir program ilk defa çalıştığında sizin çalıştırıp çalıştırmadığınızı öğrenmek istiyor ve sonraki yapacaklarını sizin cevabınıza göre zekasına yerleştriyor ve bir sonraki aynı durumla karşılaştığında gereken eylemi kendisi yapıyor. Unutmayın Güvenlik yazılımları sistemin ağır çalışmasına mutlaka neden olacaktır. Çünkü güvenliğiniz için çalışan yazılımları kontrol altında tutması şarttır. Özellikle Kaspersky İnternet Security 2009 ile bu ağırlaşmayıda aşmışlar bence sadece virüs taraması yaparken PC’yi kullanamıyorsunuz :)

Programın 30 günlük demosu için: Türkçe , İngilizce

3. Download Yöneticisi: İnternet Download Manager:

http://liceknoil.files.wordpress.com/2008/06/idm51245.jpgDownload yöneticisi olarak ilk kullandığım program FlashGet idi yıllar önce o zamanlar tüm anti virüslerde virüs uyarısı vermesine karşın ve bir türlü ısınamamamdan dolayı değiştirme ihtiyacı duydum ve bi arkadaşımın tavsiyesi ile Orbit kullanmaya başladım ki son bir seneye kadar da oldukça memnundum. Ama son bir senedir ne oldu bilmiyorum Rapidshare linklerinde sorunlar yaşamaya başladım iyi ki de başlamışım diyemeden edemeyeceğim IDM ile tanışmama vesile oldu. Gerçekten çok başarılı bir Download Yöneticisi tek eksiği hız sınır konusunda belirlediğiniz hız her download için ayrı bir sınır oluşturması programın en güzel özelliği ise işlem kuyruğunda aynı anda indirilecek dosya sayısını belirledikten sonra kendisi tüm listeyi indiriyor sırası ile ve isterseniz bittiğinde otomatik pc yi kapatıp gece bilgisayarınızı açık bırakabilmenize en iyi şekilde olanak sağlıyor.

30 günlük deneme sürümüne buradan ulaşabilirsiniz: http://www.internetdownloadmanager.com.tr/idm-full-indir

4. E-Posta: Windows Live Mail:

http://www.madtomatoe.com/wp-content/uploads/2007/12/windowslivemail.jpg
E-posta client konusunda sanırım Outlook ve ThunderBird kullanan bir çok kişi var etrafımda genelde kişisel domainlerinin maillerini kullanıyorlar Outlook’ta hotmail adreslerinizi alamıyorsunuz ( şu an bu mümkün oluyormu bilmiyorum uzun zamandır Outlook kullanmıyorum.) Live servisleri ile birlikte geliştirilen, Vista ve Windows 7’de standart olarak gelen eski Outlook Express’in mirasçısı olan bu porgram bence oldukça başarılı Pop3 destekli e-postalarınızın yanı sıra Hotmail, Live adreslerinizi de sorunsuzca import edebileceğiniz bir yazılım olması sebebiyle..  Kolay ayarları ve Outlook gibi çok hantal olmaması ve Outlook’ta çok yaşadığım sorunlardan birisi sebepsiz çakılmalardan arındırılmış olarak kullanıcı dostu; tek sorunu hotmail ve live gibi web üzerinden import ettiği maillere Kural oluşturamanıza izin vermemesi.

5. FTP: FileZilla:

FTP Client yazılımları arasında ufak boyutu ve özellikleri ile vageçemediğim bir programdır kendileri. Kolay ara yüzü hızlı bağlantı yaptığınız 10 ftp hesabını tutup kolayca tekrar bağlanmanıza olanak vermesi ve tamamen açık kaynak olması bu sayede sürekli güncellemenmesi ise en beğendiğim özellikleri. Zip versiyonunu indirdiğinizde kurulum istememesi de portable olarak taşıyabilmenizi kolaylaştırıyor.

Donwload için:  http://filezilla-project.org/download.php

6. IDE: EMS SQL Manager For MySql:

http://nopaysoft.com/screenshot/678/ems_mysql_manager_lite_34-lgw.gif
EMS Sql Manager  for MySql; Mysql veri tabanı için bir IDE (integrated development environment)  başarısı da gerçekten kullanılabilirliği sayesinde geliyor. İlk tanışmam ise Dilaver‘in tavsiyesi üzerine oldu. Fanatiği olmama neden olan olay ise bitirme projemde kullanmak zorunda olduğum yaklaşık 86.000 kayıttan oluşan bir Excel tablosunu MySql’ e aktarmam gerekmesi ve çok basit bir sihirbaz yardımıyla bunu EMS ile gerçekleştirebilmemden kaynaklanıyor ve sanırım MySql için en güzel IDE olmasını da bu basit kullanışlılığı sayesinde hakediyor.

Download adresi: http://www.sqlmanager.net/en/products/mysql/manager/download

7. Video: KM Player:

KM playerla tanışmadan önce kullanmadığım Video Player yok denebilir. Özellikle benim gibi bir film ve dizi tutkunuysanız özellikle divx filmler izliyorsanız en büyük derdiniz codeclerdir.  Bazı formatlarda anlamsız hatalar alt yazının video izlerken gözükmemesi gibi sorunları yaşamanız en çok başınıza gelen olaylardır. Bu konuda BS player + KLM Codec pack oldukça başarılı bir ikili oluşturuyordu ama KM Player ise tamamen ücretsiz olarak sunulan ve hiç bir video codec ihtiyacı bulunmayan ( Flash player yüklü olması gerekmekte çalışması için) bir video player. Başarısınıda buradan alıyor tırım tırım codec aramınız gerekmiyor. Buna ek olarak kolay kullanımı sağlayan kısa yolları ise film izleme zevkine zevk katıyor.

Download linki: http://kmplayer.en.softonic.com/download

Genel olarak tüm kullanıcılara hitap edecek ve sürekli işime yarayan uygulamalar arasından seçtim sizler için paylaşmayı uygun gördüğüm yazılımları aslında o kadar fazla yazılım var ki kullandığım zaten bir çoğunuz kullanıyorsunuzdur. Bunları da açıklama yapmadan yazsam iyi olacak çünkü yazı uzadıkça sizleri sıkmak istemiyorum.

Microsoft Live Messenger, Gtalk, Skype, Aimp2, PHP IDE olarak Php designer 2008, Dreamviewer, Photoshop, Your Uninstallar 2008 bunların başında gelen yazılımlar.

Güzel bir mim’e cevap verdikten sonra artık paslamaya geçebilirim. :)

Ev arkadaşlarım Dilaver Demirel, Muharrem ATA Mim yazmasada belki okuyucularına faydası dokunacağını düşünerek yazabileceğini umduğum Daron Yöndem‘e, Junkchorn’a Şu an ingilterede ilk günlerini yaşayan Halil Yetgin’e ve Mustafa İren‘e yolluyorum

“Mim: Fanatiği olduğum yazılımlar” hakkında 4 yorum

  1. Program tercihlerimiz az çok uyuşuyor. Aklın yolu bir demekki :). Bende EMSnin SQL Manager for InterBase & Firebird yazılımını kullanıyorum. Adamlar iyi iş çıkarıyor. Tek kelime ile harika bir yazılım.

    Live maile bir türlü alışamadım. Thunderbirdün üzerine çok garip geldi.

    Player olarak tercihim ise şimdili gom player özellikle HD videolarda iyi iş çıkarıyor. KMyide bir deneyeyim.

    Yazı için sağol.

  2. Öncelikle ben teşekkür ederim Fatih mim’i paslayarak yazmama vesile olduğun için; ya zaten kullanılabilir programlar belli :) firefox varken bu kadar kolaylık sağlıyorken neden İE kullanayım ki son İE 8 ile oda eklenti olayına girdi bakalım neler değişecek. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.