İçeriğe geç

Türk İşletim Sistemi; Pardus’un Özgürlüğüne Son!

TÜBİTAK tarafından Linux dağıtımı olarak geliştirilen ve ” Özgürlük İçin” sloganıyla ilerleyen yerli işletim sistemimiz Pardus artık güncellenmeyecek.

TÜBİTAK tarafından 2003 yılında geliştirilmeye başlanan ve ilk kararlı sürümü 2011 yılında yayınlanan Linux dağıtımı olan Pardus işletim sisteminin yeni güncel sürümlerinin artık yayınlanmayacağı açıklandı.

Pardus işletim sisteminin geliştiricilerinden Semen Cirit tarafından yapılan açıklamada “”İlk kararlı sürümünü 21 Ocak 2011’de çıkaran, daha sonra 2011.1 ve 2011.2 ile yoluna devam eden 2011 sürümü ailesi sona eriyor. Bu tarihten sonra Pardus 2011 için herhangi bir yazılım güncellemesi yapılmayacak. Bu sürümü kullanan ve emeği geçen herkese çok teşekkürler.”

Cirit, Pardus’un üretiminin durdurulmasının nedenini ise şöyle açıkladı: “TÜBİTAK’ta olan genel değişim ve son dönemde yaşanılan büyük iş gücü kaybı sonrasında Pardus Yönetimi bu kararı verdi.”

“Türk İşletim Sistemi; Pardus’un Özgürlüğüne Son!” hakkında 2 yorum

  1. Tebrikler, alkışlıyorum tüm çalışma ve emeği hiçe sayan insanları, yıllardan beri uğraşılan ve emek sarfedilen büyük bir projeyi tek kalemde ve daha adam akıllı bir yerlere gelmişken bitiren gelişim düşmanlarına teşekkürler. Yıllardan beri bir şekilde kendisini ifade etmeye çalışan ve hatta ulusal işletim sistemi olarak lanse edilerek sunulan, belki uzun zaman önce devlet kurumlarında kullanılması gereken bir sistemin biranda nasıl bu hale getirildiğine hala inanamıyorum. Eğer bu durum başka kurumlara para kazandırmak adına yapılıyor ise bu da daha da başka bir hal almakta. Gerçekten çok üzücü bri süreç. Oysa yurtdışından pardus paket yönetim uygulaması Pisi, açık kaynak yazılım kurumları tarafından begenilmesi ve kullanılıyor olması bizi oysa çok sevindirmişti. Bugüne kadar emeği geçen herkese çok teşekkurler.

  2. Wikipedia’dan okudugum kadari ile ilk surum 2005 yilinda yapilmis. Her ne kadar milli isletim sistemi altinda reklami yapilmissa da, acikcasi bir isletim sistemini olusturan parcalarin %1’i bile Turk yazilimcilar tarafindan yapilmadigini surumlerin detaylarini okuyunca gordum. Yine de Turk yazilim muhendislerine yol acmasi icin gerekli bir proje bence. Proje devam etmeli fakat isletim sistemini, yani kernel vs bunlar Turkler yazmali. Aksi takdirde, tribunlere oynariz, maci kazanmaya degil. Allah yardimcimiz olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.